Op maar een paar uurtjes rijden bent u al in Normandië, aan de Franse kust. De streek is bekend om de hoge kalksteenrotsen, Cider & Calvados, historische stadjes en dorpen en natuurlijk de invasiestranden. 

Dag 1:
Met een luxe touringcar rijdt u, via België, naar Normandië aan de Franse kust. Zodra Le Havre is gepasseerd, maakt u een tussenstop in het schilderachtige vissersplaatje Honfleur. Iedereen kan hier op eigen gelegenheid lunchen en het gezellige kleine centrum bezoeken. Aan het eind van de middag brengt de touringcar u naar Caen om in te checken in het hotel. 's Avonds gezamenlijk diner in het hotel.

honfleur600400 honfleur960 720klein
Dag 2:
Vandaag staat de vroegere “piratenstad” St Malo op het programma. De vesting ligt als een uit steen gehouwen schip aan het water, met bonkige muren die oprijzen boven het strand en de drukke haven. De oude, ommuurde stad “Intra Muros” is een bekend toeristenoord en de kathedraal en het kasteel zijn zeker een bezoek waard. De beste manier om deze historische stad te ontdekken, is al wandelend over de oude stadsmuren alwaar u een spectaculair uitzicht heeft. U krijgt een goed beeld van de veelbewogen geschiedenis van de stad. Na deze ontdekkingstocht mag een heerlijke lunch van verse Fruit de Mêr, in een van de vele gezellige restaurantjes die St. Malo rijk is, natuurlijk niet ontbreken!

saint malo600400 saint malo 1647542 960 720klein
Na de lunch rijdt de bus naar de Mont St Michel, het wereldberoemde getijdeneiland met bovenop de rotsen een Gotische Benedictijnse abdij. Gebouwd tussen de 11e en 16e eeuw. De geschiedenis ervan begint echter al in de 8ste eeuw. De Mont St Michel is een belangrijk bedevaartsoord en een internationale trekpleister, goed voor zo'n 3,5 miljoen bezoekers per jaar. Na terugkomst in Caen kan iedereen het diner op eigen gelegenheid gebruiken in het gezellige, historische centrum van Caen.
mont saint michel 688405 960 720klein mount st michel 1514040 960 720klein
Dag 3:
Vandaag is het “The Longest Day”, een uitgebreide tocht langs de beroemde invasiestranden van Normandië. Beginnende bij Pegasus Bridge komen vervolgens legendarische plaatsen zoals Arromanches, Colleville sur Mer, Omaha Beach en Pointe du Hoc aan bod: In Arromanches hadden de Engelsen destijds een kunstmatige haven gebouwd om de geallieerde troepen te kunnen bevoorraden. De kunstmatige haven is er inmiddels niet meer, maar nog steeds kun je een deel van de caissons zien die voor de kust is blijven liggen. Het strand van Omaha Beach is ongeveer 5 kilometer lang. Dit strand staat bekend om de vele tegenslagen, onder anderen omdat de soldaten 30 meter door ondiep water moesten lopen om het strand te bereiken. In de duinen bij Colleville-sur-Mer ligt de Amerikaanse begraafplaats. Tussen Omaha Beach en Utah Beach ligt Pointe du Hoc. Deze naar voren stekende rotspunt had een strategische ligging langs de kust van Normandië. Aangezien de rots zo’n 30 meter boven zee uitsteekt was dit goede positie om met kanonnen de landingsstranden te verdedigen. Op 6 juni 1944 was Point du Hoc een belangrijke positie om de vijandelijke kanonnen uit te schakelen.

d day600400 normandybeach960 720klein france 747193 340
Aan het eind van deze indrukwekkende tocht, kunt u even bijkomen Bayeux. Hier is voldoende tijd om te lunchen en het stadje zelf te bekijken. U kunt er tevens het wereldberoemde “Tapisserie de la Reine Mathilde” bekijken, een geborduurd “stripverhaal” van 70 meter lengte dat kleurig en levendig weergeeft, hoe Willem de Veroveraard zich in 1066 van Engeland meester maakte ( “Battle of Hastings”). ’s Avonds gezamenlijk diner-buffet in het hotel.

Dag 4:
Caen was ooit de favoriete stad van Willem de Veroveraar. Hier liet hij een kasteel en twee abdijen bouwen: de Abbaye aux Hommes en de Abbaye aux Dames. De "geest"van de stad is echter al zo'n 1000 jaar oud en dit is nog terug te zien in sommige wijken. De stad is nu zeer aantrekkelijk, groen en modern maar toch met vele gebouwen van kalksteen en oude monumenten. Een stadstoer is dus zeker op zijn plaats.  ‘s Middags vrije tijd in Caen, je kunt hier namelijk ook erg leuk winkelen en ’s avonds een gezamenlijk afscheidsdiner in een gezellig restaurant in Caen.
castle 887419 340
Dag 5:
Wanneer iedereen is uitgecheckt, begint de terugreis naar Nederland. Onderweg brengt u nog een bezoek aan de beroemde gotische stad Rouen. Rouen is de historische hoofdstad van Normandië en tevens de stad waar Jeanne d'Arc in 1431 op de brandstapel ter dood werd veroordeeld. Het is de stad met 100 klokkentorens en de OLV- Kathedraal was voor Monet de inspiratie voor zijn schilderij “Kathedralen”.  Op het oude marktplein is aan knusse eetgelegenheden en cafeetjes geen gebrek. Lunchen doet iedereen op eigen gelegenheid.
joan of arc 206939 960 720klein rouen 904964 340
Aan het begin van de avond bent u, moe maar voldaan, weer terug in Nederland.

Lijkt u dit een leuke reis voor uw medewerkers, vriendenclub of leden van uw vereniging? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag langs om u te informeren over de mogelijkheden.