Australië

Foto’s

Kaart

Informatie

“No worries mate”

Het land van de Aussies en de Aboriginals. Australië wordt ook wel het land van “Down Under” genoemd. Het is meer een continent dan een eiland. Dit enorm uitgestrekte land is bijna net zo groot als de Verenigde Staten van Amerika en heeft een bevolking aantal van nog geen 25 miljoen.

Doordat het land zo groot is, is er een grote diversiteit aan landschappen. Dit maakt het voor u zeer interessant om een rondreis door Australië te maken om zo de mooiste plekjes te ontdekken; dichte regenwouden, dromerige koraaleilanden, het beroemde Red Centre en eindeloze stranden.

Australië is ingedeeld in zes ‘deelstaten’: Nieuw Zuid Wales, West Australië, Noordelijk Territorium, Queensland en Victoria en het eiland Tasmanië.

De belangrijkste steden in Australië zijn Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Perth en Hobart.

In Sydney brengt u een bezoek aan het wereldberoemde Opera House en de Harbour Bridge of u gaat naar de bekende Blue Mountains.

Melbourne wordt ook wel Garden City genoemd vanwege haar vele parken. Na de Kew Gardens in Londen is de Royal Botanic Garden het grootste park van de wereld. ‘

Een dikke 100 km ten westen van Melbourne begint in het plaatsje Torquay een van de mooiste kustroutes ter wereld; de Great Ocean Road die via de 12 Apostelen naar Warnambool leidt.

In de staat Queensland mag een bezoek aan Fraser Island zeker niet ontbreken. Een heel mooi stukje natuur waar gezwommen kan worden en vele dieren gespot kunnen worden. Fraser Island is met 1.840 km2 het grootste zandeiland ter wereld.

Adelaide in de deelstaat South-Australia is de plaats om een excursie te maken naar het vlakbij gelegen Kangaroo Island. Naast kangoeroes zijn hier nog 21 zoogdiersoorten te zien waarvan 19 inheems zijn en dus alleen in Australië leven. Door de grote aanwezigheid van eucalyptusbomen is de kans op het zien van koala’s hier zeer groot.

Adelaide is ook het beginpunt van de wereldberoemde Ghan trein die in 2979 km deze plaats met Darwin in de Northern Territories verbind.

De oorspronkelijke naam “Afghan Express” was ontleend aan de kamelenkaravanen die voordien het transport over die route verzorgden.

Deze prachtige treinreis laat de uitgestrekte “outback” in al zijn facetten zien.

Een must voor iedere Australië-ganger is een bezoek aan de wereldberoemde rotsformaties Ayers Rock (of Uluru) en de Olga’s (Kata Tjuta), zo’n 450 km van de enige stad van enige importantie Alice Springs gelegen. Via prachtige wandelingen zijn beide rotsformaties uitstekend te verkennen. Indien onderweg met een 4-wd is de rit naar Alice Springs via Kings Canyon (Watarrka) NP een absolute must; een prachtig nationaal park.

Dit is het Australië dat we kennen van de tv-serie “Flying Doctors” en van vele films die hier opgenomen zijn.

Vanuit Alice Springs gaat het dan via de Stuart Highway nog verder in noordelijke richting naar de “metropool” Darwin.

Deze stad van 80.000 inwoners werd op Eerste Kerstdag 1974 met de grond gelijk gemaakt door de orkaan Tracy en is nu een hele moderne stad, vanwaar diverse nationale parken als het Kakadu Nationaal Park (de naam is niet afgeleid van de vogel maar van het aboriginal woord Gagudju) met zijn vele krokodillen of het Lichtfield NP waar termietenheuvels van wel zes meter te zien zijn; te bezoeken zijn.

Aan de noordoostkant in Queensland ligt het kleine plaatsje Cairns maar dit is natuurlijk de plaats om het wereldberoemde Great Barrier Reef te gaan bezoeken. Voor duikers en snorkelaars dé plek om de fascinerende onderwaterwereld te ontdekken.

Aan de westkust van Australië ligt de meest afgelegen miljoenenstad Perth, liefst 1.8 miljoen inwoners telt deze metropool.

In verband met de vrij geïsoleerde ligging is hier minder toerisme dan in de andere steden van het land waardoor u hier heerlijk tot rust kunt komen. Mooie excursies die vanuit hier te doen zijn; zijn o.a. de Pinnacles, Wave Rock of Rottnest Island.

Voor wie een totaal ander stukje Australië wilt ontdekken brengt een bezoek aan het eiland Tasmania. Dit eiland is in 1642 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Het grote eiland (1.5 keer groter dan Nederland) is een enorm natuurparadijs met prachtige regenwouden, unieke flora en fauna (de enige plaats ter wereld om de Tasmaanse Duivel te zien) en geweldig schone stranden.