Canada

Foto’s

Kaart

Informatie

Canada is na Rusland het grootste land van de wereld. De variatie aan landschappen is dan ook enorm; spectaculaire oceaankusten, prairies, ijsvlaktes, berggebieden, meren en oneindige bossen.

Het land kan qua toerisme ruwweg verdeeld worden in twee delen; enerzijds het veelal Franstalige gedeelte in het oosten waar een autorondreis langs steden als Quebec, Ottawa, Montreal en Toronto in combinatie met de natuur van Algonquin NP en de wereldberoemde Niagara Falls een optie is. In deze steden liggen prachtige pleintjes en steegjes waarbij u zich in een willekeurige Franse stad waant.

En anderzijds is daar het westen waar de provincies British Columbia en Alberta miljoenen toeristen trekken met hun overweldigende natuurparken. Dit gedeelte kent slechts een kort seizoen dat begint in mei en eindigt in oktober in verband met de extreme weersomstandigheden. In dit seizoen bieden deze twee provincies een veelvoud van vakantiemogelijkheden aan.

Vancouver is de grootste stad waar u gemakkelijk drie dagen kunt rondkijken en highlights als Stanley Park, Capilano Suspension Bridge en Grouse Mountain kunt bezoeken. Deze stad kan dan het begin zijn van een rondreis door de Canadese Rocky Mountains waar de letterlijke hoogtepunten zich in snel tempo opvolgen.

Banff NP met het hele mooie Lake Morraine is het begin van de Icefields Parkway; wellicht de mooiste Highway door Canada. Hierbij worden nationale parken als Yoho NP, Banff NP en Kootenay NP bezocht waarna de reis uiteindelijk eindigt in Jasper NP. Tijdens deze tocht zijn prachtige verzichten te bewonderen, liggen meerdere watervallen op de route en is het overal uitkijken naar wild. Zeker aan het begin van de korte zomer is de kans op het zien van beren groot.

Na deze spectaculaire tocht gaat de reis terug richting Vancouver maar ook dit gedeelte, de zogenaamde “Yellowhead Highway” is de moeite meer dan waard. Bij het Provinciale Park Wells Gray liggen de enorm hoge (141 meter) watervallen van Canada, The Helmcken Falls zijn bijna 100 meter hoger dan de Niagara Falls en maken een oorverdovend lawaai.

Deze twee provincies bieden natuurlijk ook een veelvoud van watersport activiteiten aan; wildwatervaren, kajakken of vissen op een van de honderden meren. De natuur is hier nooit ver weg en British Columbia en Alberta zijn dan ook uitstekende provincies om met een camper te gaan bezoeken.

Met de langste kustlijn ter wereld (meer dan 350.000 km) leent dit land zich natuurlijk ook voor cruisen. Een hele spectaculaire route is de zogenaamde Inside Passage die van Prince Rupert naar Port Hardy op Vancouver Island (of andersom) gaat. Een route die langs watervallen, fjorden, pittoreske oude mijnstadjes en uitgestrekte bossen gaat.

Canada; een land dat keer op keer ontdekt dient te worden.