De Dodekanesos

Foto’s

Kaart

Informatie

Letterlijk  betekent de Dodekanesos ’12 eilanden’, maar naast de 12 grotere eilanden zijn er vele kleine eilandjes verspreid over het Zuid Oostelijke deel van de Egeïsche zee tussen de Cycladen en de kust van Turkije. Elk eiland heeft zijn eigen karakter behouden met interessante dorpjes, zeer afwisselende natuur met prachtige stranden, rotspartijen en natuurlijke havens.

De grote eilanden van de Dodekanesos kenden in de oudheid een bloeiende beschaving. Deze is nog terug te vinden in de vele archeologische opgravingen en de imposante Byzantijnse en middeleeuwse monumenten op verschillende eilanden.

In begin 20ste eeuw waren o.a. Kos en Rhodos nog onder Italiaans bestuur. Vele gebouwen en de havens herinneren nog aan deze periode.

Rhodos is de hoofdstad van de Dodekanesos. Een eiland niet alleen voor te relaxen maar ook voor een actieve vakantie. Prachtige natuur, met groen heuvels en vruchtbare valleien, wordt afgewisseld met goud kleurige stranden. Overal op het eiland vindt je interessante archeologische sites. De Middeleeuwse ommuurde binnenstad van Rhodos-stad is een labyrint van smalle straatjes met vele restaurantjes en winkeltjes.

Kos is de geboorteplaats van Hippocrates en ligt maar 7 kilometer voor de kust van Turkije. De eindeloze kustlijn met de turquoise wateren, de vegetatie, de middeleeuwse monumenten, de imposante Italiaanse gebouwen rondom de haven en het feit dat er goede fietspaden zijn maakt Kos een interessante bestemming. Geschikt voor oud en jong maar ook voor families in de alles inclusief resorts.

Kalymnos, eiland van de zee sponzen. Hier klim je op verticale rotsen, duik je naar oude scheepswrakken, bezoek je betoverende grotten en geniet je op schitterende stranden.

Leros heeft natuurlijke havens en inhammen beschermd tegen de wind, prachtige zand en kiezel stranden en pittoreske dorpjes met prachtige neoclassische huizen. Het stadje Lakki heeft de diepste natuurlijk haven in de hele Mediterranese zee.

Patmos is bekend als het heilige eiland waar Sint John het Boek van de Openbaring schreef. Het is een ideaal eiland voor natuur liefhebbers dankzij de bijzondere kustlijn, steile kliffen en vulkanische aarde.

Karpathos heeft hoge bergen, een ongerept landschap, traditionele dorpjes, turquoise wateren en een rijke historie. Het is het een na grootste eiland van de Dodekanesos en de inwoners genieten van de vele lokale festivals met een lange traditie. Pigadia is de hoofdstad met de belangrijkste haven en de overblijfselen van de Acropolis met een hoogte van 23 meter.

Als je de haven van Symi nadert krijg je het overweldigend gevoel een perfect schilderij van een typisch Grieks dorp binnen te varen.  Symi is meer dan woorden of een foto kan zeggen. Ideaal om een paar dagen het drukkere Rhodos te ontvluchten en te genieten van de Griekse gastvrijheid.

Minder bekende eilanden zijn o.a. Astypalaia, Chalki, Kasos, Kastellotize, Leipsoi, Nisyros en Tilos.                                                                                                               Stuk voor stuk interessant voor islandhopping.