Evia is groen en het op één na grootste eiland van Griekenland.

Evia is het op één na grootste eiland van Griekenland. Het ligt ten oosten van de regio Centraal-Griekenland Sterea, waarvan het wordt gescheiden door de Golf van Evia en het beroemde Nauw van Euripos. Het eiland heeft een oppervlakte van 3.690 km2, een kustlijn van 680 kilometer, meer dan 200.000 vaste inwoners en geen eigen luchthaven. Reizen via het vliegveld van Athene is het handigste.

Heel Evia, van landpunt tot landpunt en tot in ieder hoekje, heeft veel bijzondere kenmerken en biedt ideale condities om het toerisme te ontwikkelen.

In Noord Evia vindt u drukbezochte toeristische stadjes als Pefki, maar er zijn ook nog bijna traditionele dorpen aan prachtige stranden tussen de olijfgaarden, waar de moderne westerse levenswijze nog niet lijkt te zijn doorgedrongen. Dorpjes met een duidelijk eigen karakter, eigen tradities en speciale feestdagen. Het noordelijke gedeelte van het eiland is bergachtig met dichtbeboste berghellingen; ideaal voor wandelingen en bergbeklimmen. De vruchtbare groene valleien met platanen, sparren, dennen en dichte vegetatie met daartussen snelstromende beken. Georganiseerde stranden, maar ook betoverende afgelegen baaien en eilandjes. 

Hoogtepunten.

Chalkida de hoofdstad van Evia.

Chalkida – is de hoofdstad van Evia, een moderne stad met 75.000 inwoners, gebouwd op de oude stad Chalkis, maar daar is niets meer van terug te vinden. Op de top van de heuvel ligt de Turkse vesting van Karababos, gebouwd in 1686, met een geweldig uitzicht. De stad heeft een zeer gemengde bevolking. Hier wonen Moslims, Joden en Orthodoxe Grieken door elkaar heen en in harmonie. De bekendste wijk is de wijk Kastro met bij de ingang de Moskee van Emir Zade met een prachtige marmeren fontein. In de moskee is een museum met Byzantijnse en Middeleeuwse archeologische vondsten.

Hier vlakbij staat de oudste kerk van Evia Agia Paraskevi uit de 5e eeuw, die buiten aan een Gotische kerk doet denken en binnen prachtige decoraties heeft.

In Chalkida is een archeologisch museum met belangrijkste vondsten van heel Evia en geopend van dinsdag tot en met zondag. Het museum voor volkskunst in de hoofdstad is geopend van woensdag tot en met zondag.

Chalkida is een moderne stad en heeft vele hotels en de menukaarten van de restaurants staan vol vis.

Mooi uitzicht over groene heuvels vanuit Kymi.

Kymi – is samen met Paralia Kymis, vier kilometer ten zuiden, een levendige vakantiebestemming. Het ligt 90 kilometer ten noordoosten van Chalkida. Er is een strand en Kymi staat vooral bekend om haar geneeskrachtige bronnen van het dichtbijgelegen Choneftiko. De stijlvolle neoclassicistische huizen langs de smalle straatjes getuigen van vroegere rijkdom. Kymi wordt ook wel “Balkon van de Egeïsche Zee” genoemd door het spectaculaire uitzicht over de zee. Bezienswaardig, bezoek op afspraak, is het volkskundig museum in het dorp. Vanuit de haven heeft u verbinding met het eiland Skyros.

Loutra Edipsos.

Loutra Edipsos – is het grootste kuuroord van Griekenland en ligt 90 kilometer ten noordwesten van Chalkida. Het trekt al eeuwenlang veel toeristen met zijn geneeskrachtige zwavelhoudende water. Het water borrelt op allerlei plaatsen in de stad omhoog. Veel hotels zijn recht boven warme bronnen gebouwd, zodat de behandelkamers gemakkelijk aan het geneeskrachtige water kunnen komen.

Karystos.

Karystos – is een pittoreske traditionele badplaats en havenstadje en ligt 130 kilometer ten zuidoosten van Chalkida aan de voet van de imposante berg Oros Ochi van 1398 meter. De gezellige boulevard nodigt uit voor een wandeling, terwijl de gekleurde vissersboten dobberen in het haventje. Het dorpsplein is gezellig met verschillende kafénions en winkels. Daarachter het strand en een imposante stenen toren.

Marmari.

Marmari – is een andere havenplaats in het zuiden van Evia. Populair voor weekendjes weg bij Atheners door de mooie zandstranden en frequente en snelle bootverbinding met Rafina. De boulevard is het levendige gedeelte van Marmari met terrasjes en wat winkels. Zeker in de zomermaanden is het hier gezellig druk.

Eretria de archeologische opgravingen Evia.

Eretria – ligt op 22 kilometer ten zuidoosten van Chalkida. Hier vindt u opgravingen van onder meer de agora, verscheidene tempels, het gymnasium, het theater en het heiligdom. Bezienswaardigheden zijn de oude baden, de overblijfselen van de Tempel Dafniforos Apollo, het Palaestra met haar fijne mozaïken en het oude theater. Voorwerpen uit de oude stad kunt u zien in het archeologisch museum geopend van dinsdag tot en met zondag. Meer over Eretria

Limni.

Limni – ligt op 87 kilometer ten noordwesten van Chalkida. Het wordt gekenmerkt door sierlijke huizen, kasseienwegen en een pittoreske kade. Ten zuiden van Limni staat het Byzanthijnse Moni Galataki, het oudste klooster van Evia, tegen de helling van de berg Kandili van 1361 meter hoogte. De kerk heeft zeer fraaie fresco’s, waaronder het gruwelijk gedetailleerde “Laatste Oordeel”. Hierop doen sommige zielen verwoede pogingen de ladder naar de hemel te beklimmen, terwijl anderen worden meegesleurd in de kaken van Leviathan. Op ongeveer acht kilometer ten noordoosten, vlakbij het Galataki klooster, ligt een schitterend zandstrand.

Ellinika op Evia met het eilandje.

Steni is een stadje gebouwd in een groen ravijn midden in het eiland met heerlijk fris water uit bronnen. In de zomer is het er lekker koel en dus een toevluchtsoord voor vele Grieken. Ook wandelaars die de berg Dirfis willen beklimmen vertrekken van hier uit naar de schuilhut op 1150 meter hoogte. Van daaruit is het nog twee uur lopen naar de top, waar tot in mei sneeuw ligt. Geen wonder dat hier vele hotels restaurants en tavernes zijn.

In Prokopi komen veel pelgrims naar de kerk Agiou Ioannou tou Rosou om de resten van de Heilige Johannes de Rus te vereren. De stad is ook bekend door de Engelse familie Noel-Baker, die op het landgoed Kandili een vakantiecentrum hebben.

Wat u ook niet mag missen tijdens uw vakantie op Evia.

De top-tien van Evia.

  • Lichadonisia – prachtige eilandjes en strandjes beetje Caribisch.
  • Chalkida – met de oude Turkse vesting, de wijk kastro en musea.
  • Steni – fraai bergdorp met waterbronnen.
  • Eretria – de archeologische opgravingen.
  • Galataki klooster – het oudste klooster van Evia.
  • Loutra Edipsos – geneeskrachtige natuurlijke bronnen.
  • Karystos – de vesting Boutzi, museum en tochtje per kaik naar archeologische vondsten.
  • Nea Styra – mooi zandstrand op Evia.
  • Kymi – het balkon van de Egeische Zee.
  • De groene binnenlanden – Evia heeft prachtige groene binnenlanden.

Evia stranden.

Lichadonisia eilanden bij Evia.

In de noordelijke golf van Evia, tussen Kammena Vourla en Evia, ligt een eilandengroep die de plaatselijke bevolking de “Seychellen” noemen. Lichadonisia is adembenemend mooi en heeft wat weg van een lagune. De grootste eilanden zijn Strogilli en Magnolia en de omliggende eilandjes lijken met elkaar verbonden door witte stranden. Op Strogilli is ook een taverne met bar. U kunt met een dagexcursie naar Lichadonisia maken. De eilanden zijn onbewoond en het is een beschermd natuurreservaat.

Ook bij duikers is de eilandengroep populair door de diverse scheepswrakken die voor de kust liggen in het ondiepe zeewater.

Nea Styra.

Nea Styra ligt dichterbij Athene en heeft een baai met een mooi zandstrand. Een ander mooi zandstrand is Bouros bij Karystos en ook Marmara heeft een schitterend zandstrand. Malakonta heeft niet alleen een mooi zandstrand, maar ook diverse hotels en er is een camping in de buurt.

In Nea Styra ligt ons favoriete hotel Venus Beach, direct aan zee.

Bezienswaardigheden zijn er genoeg op Evia en om het eiland goed te ontdekken heeft u minimaal een week vakantie nodig.

Coriotravel biedt hier leuke arrangementen aan, een vliegreis naar Athene, met een week verblijf inclusief ontbijt en een huurauto vanaf € 595,00 per persoon.

Evia hoe te bereiken.

Evia heeft geen eigen internationale luchthaven. Misschien een beetje vreemd voor zo’n groot eiland, maar u kunt gebruik maken van de luchthaven van Athene of Volos. Athene heeft eigenlijk het hele jaar door goede en frequente vliegverbindingen door middel van lijndiensten. In de zomermaanden wordt op Volos aangevlogen met een chartervlucht.

Chalkida is te bereiken per auto in ongeveer 45 minuten vanaf de luchthaven van Athene. De zuidelijke dorpen Marmari en Karystos hebben frequente bootverbindingen met Rafina. Vanuit Kymi in het oosten kunt u varen naar het eiland Skyros. In de zomermaanden zijn er ook veerdiensten naar Alonissos.

Evia is goed te combineren met een verblijf in Athene of een rondreis door Oost-Griekenland.

Wij informeren u graag uitgebreid, want onze mensen kennen Griekenland van souflaki tot ouzo !