Noord Oostelijke Egeïsche eilanden

Foto’s

Kaart

Informatie

In het oosten van de Egeïsche zee liggen de prachtige 7 Noord Oostelijke Egeïsche eilanden.

Het groenste eiland is Thassos met 70% aan dennenbomen. Mooie stranden, kerken en kloosters en watervallen zijn op het hele eiland te vinden. De Thassische eilandbewoners zijn uitermate gastvrij en vriendelijk. Thassos-stad is een gezellige stad met een rijke historie.

Het eiland van de vele bossen, meren en watervallen is Samothraki op 25 km gelegen van de havenstad Alexandropouli. Verschillende dolfijnensoorten, de caretta caretta zeeschildpad en middellandse zeehondjes leven in de zee rondom Samothraki. In het noorden liggen de opgravingen bij Paleopoli.

Limnos is een rustig maar pittoresk eiland. De lage begroeiing, de vulkanische rotsen, de stenen boerderijtjes, de windmolens en de kerken en kloosters geven het eiland een unieke schoonheid. Het amphitheater van Hephaistos is een bekende bezienswaardigheid. In het Aliki meer zijn vogels te spotten waaronder flamingo’s.

Het grootste eiland Lesbos is bekend om het unieke versteende woud. Authentieke dorpjes liggen tussen de vele olijfgaarden. De haven van Molivos is een waar paradijs voor de visliefhebber. Volgens de bevolking van Lesbos komt hier de beste Ouzo vandaan. Het dorpje Thermí is een wereldberoemde bedevaartsplaats.

Een eiland met karakter, dat is Chios volgens de Grieken zelf. Het eiland van de mastiek, de jasmijn en de bedwelmende geuren, het eiland met de tuinen en de sinaasappelboomgaarden, het mooie eiland met de stenen villa’s en de met kiezels geplaveide patio’s, met de unieke middeleeuwse dorpen, de wilde natuur in het noorden, de veelvoud aan kastelen en de bijzondere mastiekbomen van Chios.

Samos is het meest bekende Egeïsche eiland en beroemd om de witte dessertwijn. Het is vrij groen en het geboorte eiland van Pythagoras. Bezoek de tempel van Hera en de grot van Pythagoras. De streek bij Karlovasi, vanaf de rivier tot aan het kleine en grote strand van Seitani, vormt een groot natuurgebied met watervallen en een woeste natuur. Heraion is de bekende archeologische vindplaats. Samos heeft verschillende schilderachtige dorpjes met mooie baaitjes.

Het eiland Ikaria is één van de vijf Blue Zones van de wereld. Blue zones zijn plaatsen in de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Mensen die in één van deze plaatsen wonen worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Het eiland is bekend om zijn geneeskrachtige baden en bronnen. In het zuiden zijn steile rotsen, in het centrum serene rust en in het noorden eindeloos lange en mooie stranden