5 daagse reis Normandië

Van Zuid-Limburg naar Normandië, aan de Franse kust, is nog geen zes uur rijden. De streek is bekend om de hoge kalksteenrotsen, Cider & Calvados, historische stadjes en dorpen en natuurlijk de invasiestranden (1944).

Dag 01

Met eigen vervoer rijdt u, via België, naar Normandië aan de Franse kust. Zodra Le Havre is gepasseerd, maakt u een tussenstop in het schilderachtige vissersplaatje Honfleur. Hier kunt u gezellig aan de oude haven lunchen en het kleine centrum bezoeken. Aan het eind van de middag rijdt u door naar uw hotel om in te checken.

Dag 02

Vandaag staat de vroegere “piratenstad” St Malo op het programma. De vesting ligt als een uit steen gehouwen schip aan het water, met bonkige muren die oprijzen boven het strand en de drukke haven. De oude, ommuurde stad “Intra Muros” is een bekend toeristenoord en de kathedraal en het kasteel zijn zeker een bezoek waard. De beste manier om deze historische stad te ontdekken, is al wandelend over de oude stadsmuren die een spectaculair uitzicht bieden. U krijgt een goed beeld van de veelbewogen geschiedenis van de stad. Na deze ontdekkingstocht mag een heerlijke lunch(dagverse Fruit de Mêr!), in een van de vele gezellige restaurantjes die St. Malo rijk is, natuurlijk niet ontbreken!

Na de lunch rijdt u naar de Mont St Michel, het wereldberoemde getijden eiland met bovenop de rotsen een Gotische Benedictijnse abdij. Gebouwd tussen de 11e en 16e eeuw. De geschiedenis ervan begint echter al in de 8ste eeuw. De Mont St Michel is een belangrijk bedevaartsoord en een internationale trekpleister, goed voor zo’n 3,5 miljoen bezoekers per jaar.

Dag 03

Vandaag is het “The Longest Day”, een uitgebreide tocht langs de beroemde invasiestranden van Normandië. Beginnende bij Pegasus Bridge komen vervolgens legendarische plaatsen zoals Arromanches, Colleville sur Mer, Omaha Beach en Pointe du Hoc aan bod: In Arromanches hadden de Engelsen destijds een kunstmatige haven gebouwd om de geallieerde troepen te kunnen bevoorraden. De kunstmatige haven is er inmiddels niet meer, maar nog steeds kun je een deel van de caissons zien die voor de kust zijn blijven liggen. Het strand van Omaha Beach, ongeveer 5 kilometer lang, is bekend om de vele tegenslagen: de soldaten moesten onder anderen 30 meter door ondiep water lopen om het strand te bereiken. In de duinen bij Colleville-sur-Mer ligt de Amerikaanse begraafplaats. Tussen Omaha Beach en Utah Beach ligt Pointe du Hoc. Deze naar voren stekende rotspunt had een strategische ligging langs de kust van Normandië. Aangezien de rots zo’n 30 meter boven zee uitsteekt was dit goede positie om met kanonnen de landingsstranden te verdedigen.

Aan het eind van deze indrukwekkende tocht, kunt u even bijkomen Bayeux. Hier is voldoende tijd om te lunchen en het stadje zelf te bekijken. U kunt er tevens het wereldberoemde “Tapisserie de la Reine Mathilde” bekijken, een geborduurd “stripverhaal” van 70 meter lengte dat kleurig en levendig weergeeft, hoe Willem de Veroveraard zich in 1066 van Engeland meester maakte ( “Battle of Hastings”).

Dag 04

Caen was ooit de favoriete stad van Willem de Veroveraar. Hier liet hij een kasteel en twee abdijen bouwen: de Abbaye aux Hommes en de Abbaye aux Dames. De “geest”van de stad is echter al zo’n 1000 jaar oud en dit is nog terug te zien in sommige wijken. De stad is nu zeer aantrekkelijk, groen en modern maar toch met vele gebouwen van kalksteen en oude monumenten. Een stadstoer is dus zeker op zijn plaats. Het centrum biedt voldoende gelegenheid om te lunchen èn om te winkelen.

Dag 05

Onderweg terug naar huis, brengt u nog een bezoek aan de beroemde gotische stad Rouen. Rouen is de historische hoofdstad van Normandië en tevens de stad waar Jeanne d’Arc in 1431 op de brandstapel ter dood werd veroordeeld. Het is de stad met 100 klokkentorens en de OLV- Kathedraal was voor Monet de inspiratie voor zijn schilderij “Kathedralen”.  Op het oude marktplein is aan knusse eetgelegenheden en cafeetjes geen gebrek.

Aan het begin van de avond bent u weer terug in Nederland.

BENT U ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Deze reis kan u worden aangeboden op basis van logies met ontbijt of op basis van halfpension in een hotel naar keuze aan de kust of bijvoorbeeld in de Normandische stad Caen.

Wij kunnen deze voorbeeldreis geheel aan uw wensen aanpassen en invullen.

Maak direct een afspraak voor een persoonlijk reis advies op maat.