Zuid Afrika

De Panorama Route en de Tuinen Route

 

Dag 01

Trein af Aken om 16.51 uur, naar Frankfurt, aankomst 18.49 uur; vertrek Frankfurt Lufthansa non stop naar Johannesburg om 22.00 uur. Boeing 747-800.

Dag 02

Aankomst Johannesburg 09.30 uur.

Vertrek Johannesburg 11.40 uur met Cemair, aankomst Hoedspruit 12.35 uur.

Ophalen huurauto Toyota RAV of gelijkwaardig en naar the Baobab Bush Lodge voor een nacht.

Totaal 20 km.

 

Dag 03

Lekker uitslapen en na het ontbijt langzaam op weg richting Krugerpark.

Op naar Elandela Safari Lodge, waar u 2 nachten verblijft op basis van volpension en 2 gamedrives per dag. Tevens een gamedrive inclusief ontbijt- of lunchbox naar Krugerpark.

Dag 05

Vertrek uit uw safari-lodge en via de Panoramaroute naar Graskop.

Panoramaroute Zuid-Afrika

Hoogtepunten van noord naar zuid:

 1. Blyde River Canyon Nature Reserve

Blyde River Canyon is oogverblindend mooi. De Blyde Canyon en de Blyde Dam vormen zeker een van de mooiste punten op de Panoramaroute. De turquoise rivier kronkelt hier tussen de groene bergen van de Drakensberg Mountains. Hoog boven de rivier torenen drie ronde heuveltoppen boven het landschap uit, de Three Rondavels. De Blyderivierpoort Dam werd begin jaren ’70 gebouwd voor watervoorziening voor mijnen en industrie in Phalaborwa.

Vanaf het uitzichtpunt Three Rondavels heeft u een adembenemend vergezicht.

Probeer in de late middag te gaan voor de mooiste foto’s: ’s ochtends heeft u tegenlicht van de zon. Ook mooi zijn de view points bij Blyde Canyon A Forever Resort.

 

 1. Bourke’s Luck Potholes

De Potholes werden vernoemd naar goudzoeker Bernard Thomas Bourke, die samen met zijn broer het bedrijf Bourke & Co runde; zij kochten begin 20ste eeuw veel land in de omgeving in hun zoektocht naar goud. Interessanter voor ons is de natuur. De rivier buldert hier naar beneden en heeft aparte gaten geslagen in de omliggende rotsen. Via enkele aangelegde trails en bruggetjes kunt u langs de Potholes wandelen.

Wilt u weg van bussen en toeristenmassa, ga dan wandelen. De Belvedere Day Walk (10 km) vertrekt vanaf Bourke’s Potholes en eindigt bij de oude Belvedere waterkrachtcentrale.

 

3. Watervallen langs de Panoramaroute

Verspreid langs de Panoramaroute liggen schitterende watervallen, de ene nog mooier dan de andere. Veel bussen en auto’s nemen in hun snelle race langs de hoogtepunten van de route niet de tijd om hier te stoppen. De mooiste watervallen zijn de Lisbon Falls (92 meter), de Berlin Falls (45 meter), Forest Falls en de Mac Mac Falls.

 1. God’s Window en Pinnacle

God’s Window is een bekend uitzichtpunt langs de R534. Duizelingwekkende kliffen bieden een zicht op het 700 meter lager gelegen laagland. Bij helder weer heb je hier een prachtig vergezicht over de omgeving, het zicht reikt soms zelfs tot Kruger en de Lebombo bergen op de grens met Mozambique.

Aan dezelfde zijweg ligt ook The Pinnacle Rock, een 30 meter hoge alleenstaande rots die wat ons betreft net zo mooi is als God’s Window.

 1. Stadjes Pilgrim’s Rest en Graskop

Verscheidene leuke stadjes liggen verspreid langs de Panoramaroute en zorgen voor een gezellige rustplek. Graskop en Pilgrim’s Rest zijn oude mijnplaatsen.

Vooral Pilgrim’s Rest is een toeristische bezienswaardigheid, met groen-wit-rode houten huisjes die zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat bewaard worden.

Graskop staat bekend om de bosbouw. Geniet van heerlijke pannenkoeken op het terras van Harrie’s Pancakes, of beleef de ultieme adrenalinekick bij The Big Swing.

Een vraag die vaak gesteld wordt is “hoe lang is de Panoramaroute?”. Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat het niet één lange route is, maar een weg, met tal van zijwegen naar andere bezienswaardigheden. De hoofdroute is ongeveer 120 km lang, maar met alle zijuitstapjes komt u al gauw tot 180 km; overnachting in hotel Graskop en hoe kan het anders: in Graskop.

Dag 06

Vandaag door het Krugerpark : vanaf Graskop naar Hazyview en het park binnen gaan bij Phabena Gate ( gaat open om 06.00 uur;  naar Skukuza, dan naar het zuiden en via de Malelane Gate het park verlaten; gate sluit om 18.00 uur strikt.

Via de N4 is het 55 km naar uw volgende hotel in Nelspruit; overnachting in Loeris Call.

Dag 07

De auto inleveren op de luchthaven van Nelspruit en vlucht via Johannesburg naar George; vertrek 08.30 uur, aankomst George 13.35 uur.

Hier staat uw huurauto weer klaar ( Toyota RAV) en rijdt u naar Knysna. Circa 80 km.

Verblijf 2 nachten in The Rex hotel. Een kamer in de nieuwe vleugel van het hotel is de moeite waard.

Dag 09

Vertrek uit Knysna naar Oudtshoorn, verblijf hier een nacht in guesthouse de Denne, een working-struisvogelfarm. Diverse mogelijkheden, via Prins Albertpas ca. 200 km.

Dag 10

Naar Swellendam, waar u verblijft in guesthouse Aan de Oever. Via Ladysmith en Barrydale ca. 220 km.

Dag 11

Nu naar Hermanus aan de kust en verblijf hier in guesthouse Misty Waves. Via die Dam en Gansbaai ca. 220 km.

Dag 12

Naar Franschhoek, verblijf 2 nachten in Le Franschhoek Hotel & Spa. Via Worcester en Paarl ca. 220 km.

Dag 14

Vandaag de grote tour rond Kaap de Goede Hoop ( 240 km) , langs de pinguïns en de Kaap, stop in Houtbaai en langs Camps Bay en Kaapstad naar Stellenbosch.

Drie nachten verblijf in d’Oude Werf in Stellenbosch.

Dag 17

Naar de luchthaven van Kaapstad en auto inleveren; ca. 35 km.

Terugvlucht Kaapstad – Frankfurt non-stop met Lufthansa A 340-300, vertrek 18.15 uur.

 

Dag 18

Aankomst Frankfurt 05.15 uur, aansluitend trein naar Aken vertrek 06.43 uur, aankomst 08.16 uur.

Baie goeie reis verlang

Inbegrepen:

 • Intercontinentale vlucht en binnenlandse vlucht.
 • Treinkaartje Aken – Frankfurt – Aken. Inclusief zitplaatsen.
 • Luchthavenbelastingen en bagage.
 • Huurauto Hoedspruit – Nelspruit inclusief alle verzekeringen.
 • Huurauto George – Kaapstad inclusief alle verzekeringen.
 • Alle hotels op basis van logies en ontbijt – m.u.v. Elandela Privat Game Reserve, deze zijn op basis van volpension. 2 gamedrives per dag zijn inclusief, alsmede een gamedrive door het Krugerpark incl. ontbijtbox.
 • Wine Tram Yellow Line op dag 09.

BENT U ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Wij kunnen deze voorbeeldreis geheel aan uw wensen aanpassen en invullen.

Indicatie reissom € 3.389,00 per persoon.

Maak direct een afspraak voor een persoonlijk reis advies op maat.