Door Jos Cortenraad

Stop met dromen, begin met reizen en vakantie vieren. Het is de leus van Paul Crombag, oprichter en eigenaar van Coriotravel in Heerlen. ‘Zeker, het mag weer. We kunnen weer de grenzen over’, zegt hij zelfverzekerd. ‘We zien dat steeds meer landen de grendel van het slot halen. En natuurlijk wordt niet alles zoals het was. Er zullen beperkingen zijn, voorwaarden, voorzichtigheid blijft geboden. Maar elk land bepaalt zelf onder welke voorwaarden bezoekers welkom zijn.’

Reisbureau Coriotravel in Heerlen na ruim een jaar weer open

Stop met dromen, begin met reizen

Meer dan een jaar waren de deuren van reisbureau Coriotravel in hartje Heerlen gesloten, maar sinds half mei stippelen Paul Crombag en zijn team van Coriotravel weer de mooiste reizen uit voor hun klanten. Naar de mediterrane kusten, de Griekse eilanden, de Europese bergketens, Amerika, Azië, het Midden-Oosten, Afrika en als het moet naar de Zuidpool; met de auto, het vliegtuig, per bus of cruiseboot. ‘Alles is mogelijk’, vertelt Paul Crombag van Coriotravel in zijn smaakvol ingerichte zaak aan de Oranje Nassaustraat. ‘Na vijftig jaar in het vak ken ik overal wel een contactpersoon of kennis die ons kan helpen om een vakantie bijzonder te maken. Want dat is wat we het liefste doen: samen een reis op maat ontwerpen, precies zoals de klant dat wenst. Wij weten plekjes en accommodaties waar je met de grote touroperators nooit belandt. We regelen alles, van a tot z. Ontzorgen heet dat, precies wat mensen willen als ze op vakantie gaan.’

Aan de slag

Het team van Coriotravel is zichtbaar blij dat na al die maanden gedwongen werkloosheid eindelijk weer de draad kan worden opgepakt. ‘Natuurlijk’, zegt Paul. ‘Vorig jaar maart waren we klaar voor het beste jaar uit onze geschiedenis. We hadden nog nooit zoveel boekingen staan, we zaten volop in de voorbereiding. Tja, en toen kwam corona. Ik hoef het niemand uit te leggen, verschrikkelijk. Ook zakelijk. We hebben vele tonnen terugbetaald aan ontvangen vooruitbetalingen en vervolgens konden we op onze handen gaan zitten. Daar word je niet gelukkig van. Dus ja, ik ben heel blij dat we weer aan de slag kunnen.’

Familiebedrijf

Terwijl tientallen reisorganisaties omvallen, waaronder ook grote spelers als D-reizen, heeft Coriotravel de crisis wel overleefd. ‘Bijzonder? Nee. Coriotravel is niet te vergelijken met D-reizen of welke club dan ook. We zijn een klein familiebedrijf dat Margot en ik samen drijven met nog drie zeer gemotiveerde medewerkers. Ons werk is onze hobby. Er is geen overhead, de kosten zijn laag. We hebben hier in Heerlen één pand.’

Reizen op maat

Lean and mean dus, en dat vertaalt zich ook in de prijzen voor vakanties. ‘Bedenk een reis, bij ons ben je altijd goedkoper uit dan bij andere aanbieders. Omdat we dus weinig kosten hebben, waardoor we minder marge voor de accommodaties hoeven door te berekenen aan onze klanten. Bovendien zijn we aangesloten bij de grootste inkooporganisaties ter wereld en werken samen met betrouwbare touroperators; een garantie voor scherpe prijzen voor hotelkamers en andere faciliteiten zoals huurauto’s. In feite concurreren we niet met de grote jongens. Niet in prijs en zeker niet in beleving. Het liefst onderscheiden we ons met maatwerk. We selecteren dan de meer kleinschalige, bijzondere accommodaties, hotels met sfeer. En ja, die kunnen ook aan de costa’s liggen of midden in de toeristische hotspots, maar we bieden geen eenheidsworst.’

Reizen en duiken

Paul Crombag, geboren en opgegroeid in een boerengezin in Groot Haasdal, belandde per toeval in de reiswereld. Hij was getuige van de opkomst van het toerisme in de jaren zestig en zeventig, werkte voor enkele Limburgse reisbureaus en opende in 1980 zijn eerste eigen zaak. Sindsdien verkoopt hij maatreizen aan particulieren, groepen en ondernemers. Maar nog liever maakt hij ze zelf. Hij bezocht, al dan niet met zijn vrouw, talloze landen en plekken. Onder meer om hotels te selecteren en de omgeving te verkennen. Voor de zaak, maar ook omdat hij zelf zo graag andere culturen verkent. Overal maakte hij vrienden en bouwde hij aan een netwerk dat hij en zijn collega’s dagelijks raadplegen. Honderden geheimtips heeft hij beschikbaar. Over favoriete plekken laat hij zich niet uit. Wél over zijn passie voor de natuur en dan met name de wereld onder de zeespiegel. ‘Margot en ik hebben samen meer dan duizend duiken gemaakt’, zegt hij. ‘Fantastisch. Ik was eens op de Malediven getuige van een paringsspektakel met manta’s, ik heb walvishaaien op nog geen meter afstand voorbij zien zwemmen. Dan ben je als mens heel klein en nietig.’

Rijk

In Afrika stond Paul ooit, in 1983, oog in oog met een zwarte neushoornmoeder met kalf. Hij was zo onder de indruk dat hij in het kader van een fokprogramma een jonge neushoorn adopteerde. ‘Nee, ik zeg niet waar dat was. Geheim, stropers mogen daar nooit achter komen. De neushoorn was bijna uitgeroeid, nu zijn er op die plek weer tachtig exemplaren. Daar kan ik blij van worden. Zie hoe rijk reizen je maakt.’

Tien jaar geleden wilden Paul en Margot het rustiger aan gaan doen. De geplande overdracht aan een van hun medewerkers verliep echter anders dan gepland. In 2016 pikten ze daarom de draad weer op. Stoppen staat voorlopig niet in de planning, ook niet na een ziekteperiode van hemzelf en vervolgens Margot. ‘We zijn geen mensen voor achter de geraniums. We hebben wel een kleinzoon met capaciteiten én ambities om Coriotravel over te nemen. Het zou mooi zijn als dat lukt. Voor nu ben ik veel te blij dat we weer aan de slag kunnen. Niets mooier dan reizen en vakanties uitzoeken voor onze klanten.’

Coriotravel

Coriotravel werkt vanzelfsprekend samen met alle betrouwbare touroperators. Daarnaast verzorgt Coriotravel volledige pakketreizen op maat voor particulieren, groepen en bedrijven. Inclusief transport, accommodaties, excursies, huurauto’s en verzekering. Er zijn speciale themareizen, voor ieder wat wils. Voor jong en oud, sportief of cultureel, avontuurlijk of rustig. Laat u verrassen en informeren. Reisbureau Coriotravel is ’s avonds ook op afspraak geopend voor het uitstippelen van een reis. Er wordt gezorgd voor een drankje en een hapje in de sfeervolle bar.

Alle informatie op www.coriotravel.com.

Geldteruggarantie

Coriotravel is aangesloten bij de ANVR en de SGRZ. Gestorte aanbetalingen worden terugbetaald voor elke boeking die vanwege corona wordt geannuleerd.

Corona

Coriotravel beschikt over de meest actuele informatie over de coronapandemie wereldwijd. Dan gaat het om actuele inreisvoorwaarden per land zoals vaccinnaties en testen, eventuele quarantaine en overige maatregelen.

Eilandhopping in Griekenland met Coriotravel

Coriotravel organiseert vakanties en reizen op alle continenten. Een van de specials is Griekenland. De bakermat van de Europese beschaving met natuurlijk de Peloponnesos en Athene als trekkers, maar ook met een archipel van tweehonderd bewoonde eilanden. Stuk voor stuk eilanden met een eigen karakter, een eigen way of life. En uiteraard met allemaal heerlijke keukens met verse gerechten en karakteristieke wijnen.

Inmiddels verwelkomt Griekenland weer toeristen. Maar hoe te kiezen uit het enorme aanbod? Worden het de Cycladen, de Ionische eilanden, de eilanden van de Dodekanesos, de Sporaden? Kiezen kan en mag, maar het hoeft niet. Coriotravel biedt een uitgelezen pakket eilandhoppen, zelf samen te stellen in talloze variaties. Van een week tot een maand, gecombineerde auto-vliegtuig-ferryreizen. In tophotels, charmante boutiquehotels of typische sfeervolle familiehotels. Voor elk budget.

Geheimtip uit het aanbod: Evia, ten noordoosten van Athene en na Kreta het grootste Griekse eiland van Griekenland. Vlieg naar Athene, pak de ferry en verblijf tien dagen in twee uitstekende hotels. Vanaf 770 euro per persoon, inclusief vlucht, transfers en hotel met ontbijt.

Een greep uit de overige Griekse opties

Noordelijke Cycladen: 10 dagen, 3 nachten achtereenvolgens in Andros, Tinos en Mykonos inclusief ontbijt, vliegreis heen naar Athene, terug vanaf Mykonos, alle ferry’s. Vanaf 825 euro per persoon.

Westelijke Cycladen: 10 dagen, 3 nachten achtereenvolgens in Milos, Serifos en Sifnos inclusief ontbijt, vliegreis lijndienst retour naar Milos, alle ferry’s. Vanaf 890 euro per persoon.

Oostelijke en centrale Cycladen: 10 dagen, 3 nachten achtereenvolgens in Naxos, Amorgos en Paros inclusief ontbijt, vliegreis lijndienst heen naar Naxos, terug van Paros, highspeedferry’s tussen de eilanden. Vanaf 1.290 euro per persoon.

Zuidelijke Cycladen: 10 dagen, 3 nachten achtereenvolgens in Folegandros, Ios en Santorini inclusief ontbijt, vliegreis naar Santorini, alle ferry’s. Vanaf 790 euro per persoon.

Ionische eilanden: 10 dagen, 3 nachten achtereenvolgens in Lefkas, Kefalonia en Zakynthos inclusief ontbijt, vliegreis heen Lefkas en terug van Zakynthos, alle ferry’s. Vanaf 815 euro per persoon.

Eilanden van de Dodekanesos:10 dagen, 3 nachten achtereenvolgens in Leros, Kalymnos en Patmos inclusief ontbijt, vliegreis naar Kos, alle ferry’s. Vanaf 790 euro per persoon.

Sporaden: 10 dagen, 3 nachten achtereenvolgens in Skiathos, Alonissos en Skopelos inclusief ontbijt, vliegreis retour naar Skiathos, alle ferry’s. Vanaf 745 euro per persoon.

Citytrip Athene: 5 dagen, 4 nachten hotel. Vanaf 445 euro.