Studiereis verslag Amadeus Queen

KENNISMAKING MET RIVIERCRUISES
Stefan Theunissen | 29-03-2019

Door FST Group en Friendship Cruises werd ik uitgenodigd voor een korte studiereis om kennis te maken met het allernieuwste vijf sterren cruiseschip, de Amadeus Queen.

Amadeus Queen*****

De Amadeus Queen ligt in de haven van Amsterdam. Slechts 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station.

De Amadeus Queen is eigendom van de Oostenrijkse rederij Lüftner. Lüftner bestaat al 30 jaar en is een echt familiebedrijf met in totaal 14 schepen in de vloot. Ze varen door heel Europa o.a. de Donau, de Rhône en Saône, Douro, Rijn, Moezel en Seine.

Schipgegevens Amadeus Queen

● Inbedrijfstelling: 2018

● Lengte: 135 m

● Aantal dekken: 4

● Hutten/suites: 69/12

● Passagiers: 162

● Talen aan boord: Engels, Duits

● Valuta: Euro

DAG 1

Met de trein kom ik in Amsterdam aan en al om 16.00 uur kan ik direct aan boord. De loopplank over en je staat direct bij de receptie. Geen grote cruise terminal, geen drukte en iedereen wordt vriendelijk ontvangen. Ik geef mijn paspoort af en krijg de sleutel van mij suite. Nog een echte ouderwetse sleutel, geen pasje.

De Amadeus Queen heeft maar drie dekken met 69 cabines. Het Mozartdek, Straussdek en Haydndek. De suites liggen op het hoogste dek en hebben een zithoek en klein balkon. De buitenhutten hebben een panorama schuifpui, waarvan het bovenste gedeelte volledig geopend kan worden. Op deze manier is het net een Frans balkon. De economy hutten op het Haydndek hebben een heel klein smal raampje, net boven de waterlijn,

Suite 310

De suite is ruim en modern opgezet (26 m2) met twee bedden, zithoek, badkamer met douche/toilet en balkon.

In de badkamer staan luxe Rituals badartikelen.

Op het balkon is alleen plaats voor een krukje. Er staat geen tafel of stoel. De suite heeft een inloopkast en grote televisie.

’s Middag staan er een paar lekkere hapjes voor u klaar.

Omdat ik als één van de eerste aan boord was, had ik alle tijd om foto’s te maken.

Panorama Bar (dek 3)

De Panorama bar op het Mozartdek is de ruimte waar de grote bar van het schip. Hier worden lezingen gehouden en ’s avonds het entertainment plaatsvindt. Entertainment is kleinschalig en eenvoudig met muziek, spellen en dans.

Achter op het Mozart dek ligt het zwembad in lounge. Het is maar een klein zwembad van ongeveer 6m2. In de lounge is het lekker warm en op de de bar staat de hele dag water, thee of sap. Tevens staat er altijd iets te eten, appels, sandwich of kleine snacks.

Het dak van de lounge kan open en dan heeft u een buitenbad.

Naast de lounge ligt ook nog een heel klein fitnesscentrum met een crosstrainer, een hardloopband en een paar gewichten.

Het restaurant op het Straussdek is mooi en licht ingericht. Dit is het restaurant voor ontbijt, lunch en diner. In het midden staat dan het buffet en ’s avonds is dit een salade buffet.

Op het voordek is nog een gezellig terras. Na het eten zit hier iedereen bij elkaar en een vriendelijke ober zorgt voor het drankje.

Er is één dinerzitting in het restaurant. Het bedienend persoon komt hoofdzakelijk uit Oost Europa en spreken Engels en Duits. Het a la carte menu bestaat uit een voor – hoofd en nagerecht en een saladebuffet in het midden van het restaurant. Per tafel zijn er twee obers. Water, koffie en thee zijn inbegrepen. Overige drankjes zijn voor eigen rekening.

Op het menu staat ook altijd een lokaal gerecht. In mijn geval was dat een portie bitterballen op de eerste dag en stroopwafel dessert op de twee dag. Tevens staat in de hoek een kaaswagen om een eigen kaasplankje samen te stellen.

Het eten is goed en personeel is vriendelijk. Wijnen is per glas of per fles te bestellen. De prijs per fles is ongeveer EUR 20,- per glas EUR 6,-, frisdrank kost EUR 2.80 en koffie en thee kost EUR 2.50

Na het diner zit iedereen gezamenlijk bij de bar of op het terras. FST Group Incento presenteert de nieuwe brochure​ ‘De mooiste treinreizen ter wereld’ ​ In deze nieuwe gids staan treinreizen in combinatie met een stadsarrangement of rondreis. Bijvoorbeeld Shongololo Express inclusief Victoria Falls of golfen rondom Kaapstad.

Dag 2

Om 04.00 uur start de Amadeus Queen haar motors en vertrekken we vanuit Amsterdam naar Hoorn. Aan boord hebben we eerste nog een presentatie van de Lüftner rederij en de riviercruises van Friendship Cruises.

Daarna nog wat vrije tijd voordat we in Hoorn aankomen. Het zonnedek is het bovenste dek met ligstoelen met terras en shuffleboard. Jammergenoeg is er geen zwembad of jacuzzi op het zonnedek. Andere schepen in de haven hadden dit wel.

Het komt voor dat er meerdere cruiseschepen in de haven liggen. Hoorn is een kleine haven en er mogen maximaal 4 schepen aanleggen. De schepen liggen dubbel geparkeerd, daarom moeten we over het schip van Viking Cruises aan land gaan. Als men slecht te been is of met rolstoel gaat u (met toestemming) door het andere schip.

De glorietijd van Hoorn was de 17e eeuw, toen de stad één van de belangrijke VOC-steden was. Hoorn werd, net als Amsterdam en Enkhuizen, een zeer welvarende plaats. Tegenwoordig laten tientallen monumenten en kerken u de historische sfeer proeven.

Geniet van een dagje uit in Hoorn en combineer een rondleiding door het historische stadscentrum met een middag winkelen en een diner. Hoorn is een klein winkelparadijs met veel terrassen en restaurants waar u heerlijk kunt ontspannen.

De rondleiding duurt een duur en krijgt in deze tijd een mooi beeld van de stad.

Tijdens de lunch varen we naar Lelystad. Onze kennis over de Amadeus Queen en schepen van Friendship cruises wordt op de proef gesteld in de vorm van een quiz. Natuurlijk wint mijn team.

In Lelystad ligt het replica van het oude VOC schip de Batavia. Verder is er niks te zien.

‘s Avond varen we terug naar Amsterdam. Vanaf het balkonnetje kijk ik nog naar de zonsondergang over het IJsselmeer.

Dag 3:

Ik schuif het gordijn open en kijk tegen een andere schip aan. ‘s Nachts heeft een ander schip naast de Amadeus Queen geparkeerd. Het is dus een nadeel als je een balkonhut reserveert kun je niet altijd op het balkon blijven zitten, want je weet nooit wanneer er een andere schip ernaast komt te liggen. Om 07.00 uur moeten we al ontbijten, omdat we om 08.00 uur moeten ontschepen. De volgende studiereis groep staat alweer klaar.

Conclusie

Het was mijn eerste kennismaking met een riviercruise en het heeft mij zeer aangenaam verrast. De Amadeus Queen is een mooi, modern cruiseschip te vergelijken met Celebrity of de nieuwe Holland America Line zeecruises.

Aan boord zijn niet veel faciliteiten, maar het grote pluspunt van riviercruises is dat u direct midden in de stad aankomt. U loopt heel gemakkelijk het schip af over de loopplank en staat op de kade en bijvoorbeeld in Hoorn op de dijk of in Amsterdam vlakbij het Centraal station.

Aan boord verblijft met op basis van volpension. Ik heb lekker gegeten, goede kwaliteit en er staan altijd lokale gerechten op de menukaart. De cruise director, receptionist en bediening zijn hoofdzakelijk Oost Europees. Uit bijvoorbeeld Roemenië, Oekraïne, Polen etc. De chef kok komt uit Indonesië.

De lijnen aan boord zijn kort. Er staat 2-3 man vast personeel bij de receptie. Je loopt gemakkelijk van boord, de obers bedienen in de bar en in het restaurant. Ze weten al heel snel wat je wil drinken.

Ja, ik zou zeker een riviercruise adviseren. Het leven aan boord is heel rustig en alles is in de buurt. Wat mij zeer aanspreekt is de mogelijkheid om ‘even’ van boord te gaan voor een wandeling. Het schip ligt in het centrum en niet in een grote containerhaven zoals de zeecruises. Let op met de balkonhutten, ze klein klein en hebben geen zitje. Als er een schip naast parkeert, heb je weinig privacy in de suite.

Maar ik zou het niet adviseren aan klanten tot ongeveer 50 jaar. Er is weinig entertainment aan boord. De gemiddelde leeftijd aan boord is toch wat ouder en daar is het product wel op ingesteld.

Ook voor de ervaren (zee)cruisers is de Amadeus Queen een mooie nieuwe stap, een andere manier van cruisen, maar zeker niet minder dan een vijf sterren zeecruise.
Mochten er vragen zijn, hoor ik het van jullie

Stefan