The Wild West met een Camper

(door Eric Roufs)

Als groot Verenigde Staten liefhebber mocht ik dit jaar mijn jubileumreis – 10e keer – gaan maken.

De bestemming was snel gekozen;  de ongerepte natuur van het Wilde Westen. Een heel vreemd begrip overigens, want iemand uit San Francisco vliegt naar het oosten en zegt dan dat hij/zij naar The West gaat. Dit heeft een historische achtergrond daar staten als Wyoming en Colorado tot het midden van de 19e eeuw ook daadwerkelijk het uiterste westen van de VS waren; Californië behoorde destijds nog niet tot de VS.

Het gedeelte van dit immens land had ik in diverse eerdere reizen al eens bezocht maar elk bezoek geeft weer nieuwe inzichten en inspiraties.
Nu dus weer een bezoek maar nu met een camper; al twee maal eerder gedaan en ondanks enkele beperkingen qua parking en rij routes heeft deze manier van reizen toch wel mijn grote voorkeur.

De voorbereidingen vooraf zijn wat groter maar het resultaat achteraf mag er dan ook zijn. Zo vertrok ik op 30 mei met een directe KLM vlucht vanuit Amsterdam naar Salt Lake City; een avondvlucht zodat je na aankomst direct kon gaan slapen en de volgende dag fris de camper kon gaan ophalen.

De camper verhuurder was dit keer Cruise America en dit was een prima keuze; een C25 type met slechts 8000 km op de teller en amper twee maanden oud; perfect voor een mooie rondreis.

De eerste dag deden we rustig aan en was de route slechts 300 km lang waarbij we al snel de staat Utah verlieten om onze eerste standplaats in Idaho te nemen; boodschappen doen en genieten van onze eerste KOA Campground (er zouden er nog veel volgen) met de heetwaterbronnen van Lava Hot Springs op loopafstand.

Zo konden we lekker bijkomen van de vlucht.

De natuur was hier al mooi maar mag niet in de schaduw staan van al het moois dat zou volgen; vanaf dag vier zouden we in de staat Wyoming blijven en deze staat heeft misschien wel de allermooiste natuur van heel de VS.

De eerste stop hier was in Grand Teton NP waar de besneeuwde bergtoppen als spitse punten 4 km de lucht in staken; tijdens een floating trip over de Snake River kwamen we ogen en oren te kort om deze prachtige omgeving volledig te bevatten.

Grand Teton NP wordt vaak overgeslagen op een reis omdat iedereen zo snel als  mogelijk naar het buitenaards mooie Yellowstone NP wil rijden maar qua wandeltochten, meren en fauna kent dit park amper zijn gelijke.

De Rockefeller Parkway verbindt in slechts 100 km beide parken met elkaar en zoals gezegd; Yellowstone NP is niet alleen het oudste NP ter wereld – opgericht in 1872 – maar ook een van de allermooiste, zoniet het allermooiste.

Met meer warmwaterbronnen en geisers in een park dan de hele wereld bij elkaar is dit echt een park van superlatieven. Gelegen op een supernova is hier altijd leven en zijn  de – tig wandelingen over mooie boardwalks van onbeschrijflijke schoonheid.

Na dit driedaags bezoek ging de reis verder naar het cowboystadje Cody; vernoemd naar de legendarische Buffalo Bill.

In dit uitermate gezellige stadje brachten we een bezoek aan het grootste museum geweid aan de natuur en geschiedenis van de VS: Buffalo Bill Center of the West en ’s avonds konden we genieten van een echt Amerikaans volksvermaak; de rodeo.

Geweldig om de cowboys en cowgirls op de mustangs te zien rijden.

Na Cody stond een lange trip door Wyoming op het programma richting Devils Tower NM; na een middag bezoek onder stralende zon kregen we in de avond een geweldig onweer voor de kiezen maar in combinatie met de reuze monoliet op de achtergrond gaf dit een geweldige gelegenheid voor zeer spectaculaire foto’s.

De volgende dag verlieten we Wyoming en reden we South Dakota binnen; de bijnaam van deze staat is “The Mount Rushmore State”  en natuurlijk stond een bezoek aan de vier presidentshoofden op het programma.

Aangezien dit een National Monument is, is de entree gratis en hoef er alleen een bescheiden entreegeld betaald te worden.

In dit gedeelte van South Dakota zijn echter nog veel meer highlights; Crazy Horse Memorial, Keystone, Deadwood, Needles Highway en als toetje Custer State Park waar we plotseling oog in oog stonden met zo’n 1500 !!!! bizons.

Dit geeft echt een wow gevoel; ooit bijna uitgestorven maar nu weer in grote getalen in het wild te zien in diverse staten.

Via de hoofdstad van Wyoming – Cheyenne, waar niet echt veel te doen is, behalve het museum bij de rodeo waar de grootste postkoetsencollectie van heel de VS staat; reden we naar de vijfde staat op onze reis.

Colorado; een staat van superlatieven. Meer bergen dan welke staat ook (in de VS noemen ze een berg pas een berg indien deze meer dan 14000 feet = 4.267 meter is; en in Colorado vind je er 58 van deze monsterbergen.

In het Rocky Mountains NP beleef je dan ook het letterlijke hoogtepunt van deze reis wanneer je een bergpass passeert gelegen op 3713 meter; staande naast een twee meter hoge sneeuwrand maar in de stralende zon en daarbij uitzichten van soms wel meer dan 100 km ver.

Via dit park reden we vervolgens door het midden van Colorado richting het westen waar ik zowaar een park kon gaan bezoeken welke geheel nieuw was voor mij:

The Black Canyon of the Gunnison.

Een van de nieuwste nationale parken en hierdoor ook nog amper bezocht maar net als alles in Colorado wonderschoon; bent u in dit gebied ; breng dan zeker een bezoek aan deze canyon die zo smal is dat er geen licht naar binnen valt.

Na dit bezoek ging de reis verder naar het zuiden van Colorado via prachtige bergdorpjes als Ouray (wederom een verborgen pareltje met warmwaterbronnen en een zwembad van olympische afmetingen) en Durango.

Met de Nationale Park pass; vooraf aanschaffen is zeker aan te raden, heb je onbeperkt entree in alle Nationale Parken en zo konden we ook de onwaarschijnlijke grotwoningen van de Anasazi Indianen uit de 13e eeuw in het Mesa Verde NP bezoeken. Buitengewoon interessant en fascinerend om deze geschiedenis te leren kennen.

Hierna was het tijd om terug te keren naar onze eerste staat Utah, maar wat zou dit een afsluiting worden.

Op de grens met Arizona bezochten we eerst Monument Valley; een vallei met diverse monolieten welke ieders voorstelling te boven gaan maar die door iedere filmliefhebber herkend worden: Forrest Gump, Back to the Future en Stagecoach zijn maar enkele films die hier opgenomen zijn.

Het zuiden van Utah staat bekend om zijn rode aarde en dit zorgt voor een enorm diversiteit aan prachtige natuur.

Moab, zo’n 300 km naar het noorden is “outdoor capitol of the world” maar ook de poort naar Arches NP en Canyonlands NP; twee iconische nationale parken met de grootste concentratie aan natuurlijke bogen ter wereld.

Sommige bogen zijn zo smal dat je denkt dat deze elk moment kunnen instorten.

Tel voor beide parken een hele dag uit want je kijkt je ogen werkelijk uit.

Voor nog veel meer natuurschoon  is een afsteker naar het kleinere maar oh zo mooie Dead Horse SP een must; kortom deze zuid-oost hoek van Utah heeft zoveel te bieden dat je hier gemakkelijk een week kunt verblijven.

Vanuit Moab is het dan nog maar een uurtje of vier rijden richting de thuisbasis Salt Lake City;

De Mormonenhoofdstad is een schone stad met weinig hoogtepunten – een bezoek aan het Capitool is wel zeer aan te raden – maar als afsluiter van een rondreis op een prachtige KOA campground zeker aan te raden.

De terugvlucht naar Amsterdam vertrekt met KLM pas om 21.00 uur waardoor je na een lichte avondmaaltijd direct kunt gaan slapen en toch uitgerust kunt aankomen.

The Wild West is een stuk Amerika waar werkelijk voor iedereen genoeg te beleven valt; voor de ene nog onbekend gebied maar waarom zou dit zo blijven?