Reisverhaal Nicaragua

(door Stefan Theunissen)

Reizen door Zuid,- en Midden- Amerika vind ik echt fantastisch! De ongerepte natuur, het avontuur en de mensen spreken mij erg aan. Mijn laatste reis ( in november 2016) was naar Nicaragua. Een fantastisch land, waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Hierdoor valt er nog veel te ontdekken en kun je de echte “Nicaragüenses” cultuur terugvinden.

Vanaf de internationale luchthaven van Managua, reis je in een uur naar Granada. Granada staat met name bekend om de goud gele kathedraal aan Parque Central waar ’s avonds de eetkraampjes worden opgesteld. Granada is het beste te voet te verkennen, lekker slenterend over de markt richting de Iglesia La Merdad waar je de klokkentoren kunt beklimmen en al wandelend naar het Meer van Nicaragua, waar in de 17e eeuw de piratenschepen lagen om de stad te plunderen.

Vanuit Granada reizen we noordwaarts, richting Esteli en daarna verder naar het uiterste noorden. Door de hogere ligging op 800m is het er een stuk koeler dan in Granada. Het stadje Somoto ligt op een half uur rijden van de gelijknamige canyon.
In Somoto Canyon kun je tours maken van 2 tot 6 uur. Je klimt en klautert door de canyon, door het water en van waterval naar waterval. De rotsen lenen zich uitstekend om het water in te springen. Dit is vanaf 3 meter. Als dit niet hoog genoeg is volgen er rotsen van 8 meter en 12 meter. De echte adrenaline junk komt aan zijn/ haar trekken aan het einde van de canyon, waar je vanaf 20 meter kunt springen!

De oude hoofdstad Leon is een stuk kleiner dan Granada en is goed in één dag te bezoeken. De meeste toeristen komen er voor een tour naar Cerro Negro, de zwarte vulkaan. Hier kan je namelijk vanaf “boarden”. Na een uur stug klimmen, sta je op de kraterrand en heb je een adembenemend uitzicht over de Grote Oceaan en drie andere vulkanen van Nicaragua.Gehuld in een overall en met een duikbril op, glij je op je board, vanaf de kraterrand naar beneden. Vanwege de steile helling ( ca. 45/ 50 graden) kan de snelheid oplopen tot wel ca. 60 km per uur. Wat een avontuur!!

Het tropische eiland Ometepe is het ecologische wonder van Nicaragua. Er zijn 2 vulkanen op het eiland: Concepción en Maderas. De kegelvormige Volcan Concepción is een actieve vulkaan van 1610 meter hoog. De laatste uitbarsting was in december 2009. Volcan Maderas is een slapende vulkaan met een lagune in de krater. In de jungle aan de voet van Maderas vind je de 35 meter hoge waterval San Ramón. Rondom de vulkaan zijn veel rotsen met tekeningen te zien, de zogenaamde Petrogliefen, gemaakt door de oude inheemse bevolking.

Na het indrukwekkende bezoek aan Ometepe reizen we door naar dé badplaats van Nicaragua; San Juan del Sur. Iedereen komt hier voor “Crazy Sunday”, maar wij kwamen aan op dinsdag…. lekker rustig en warm. Ons verblijf in Eco-Resort “Mango Rosa” nabij Playa Maderas was zeer goed bevallen. Het resort ligt op 30 minuten rijden van San Juan del Sur. De eigenaar is een Amerikaan en je kunt er goed eten.

Drie keer per dag gaat er vanaf het resort een gratis pendel naar Playa Maderas, de surf sport van Nicaragua. Aan het strand is een mogelijkheid om surfles volgen, maar het fijnste is genieten van de zon die in de Grote Oceaan zakt.

Het was een hele actieve vakantie, maar we hebben genoten van dit relaxte land!! De mensen zijn super vriendelijk, de natuur is er nog echt natuurlijk en eten en drinken lekker en voordelig. Er is heel veel te zien en we willen zeker nog eens terug naar San Juan del Sur. Een heel ontspannen badplaats zonder massa toerisme. Er wordt weinig Engels gesproken, als je een woordje Spaans spreekt is het wel heel handig.